Цитата(talaychuk @ 9.1.2014, 15:15)
↩Так, у мене саме токоферолу ацетат. При чому в магазині, де я його придбала також була інформація про те, що він розчиняється в олії. Але я робила декілька кремів з ним і завжди гранули не розчинялися до кінця. Потім знайшла таку інформацію в іншому місці:
Витамин E(DL-α-токоферола ацетат), 50%
INCI: DL-α-токоферола ацетат 50%, VitaminE
Внешний вид: желтоватый порошок 500 МЕ/г в форме DL-α-токоферола ацетата. Высушен методом распыления
Растворимость: легко в холодной и горячей воде, малорастворим в масле и спирте
Применение: только для наружного применения
Спробувала у воді - відразу розійшовся.
Цікаво, що ви пишете що це 50% віт. Е. Тоді других 50% це що? Якщо ваш токоферол у порошку, то туди додали якусь іншу індиферентну порошкоподібну речовину. Варто взнати що це і чи потрібне воно вам у кремі.
Тут і
тут є опис фізичних властивостей токоферолів і вказано, що вони добре розчиняються у ліпофільних розчинниках (ацетон, хлороформ, гексан), до них також належать і олії та жири. Крім того загальна закономірність така, що у воді добре розчинні речовини іонної структури (солі, наприклад, кухонна - хлорид натрію) або ті що мають гідрофільні ділянки в молекулі (нижчі спирти, нижчі органічні кислоти, цукри). Не розчиняються у воді сполуки в яких є великі гідрофобні ділянки: вищі жирні кислоти (стеаринова) та складні ефіри (воски - ефіри вищих жирних кислот та вищих спиртів). Токоферолу ацетат власне належить до ефірів (складний ефір оцтової кислоти та спирту токоферолу). Крім того в описі вказано, що токоферолу ацетат при кімнатній температурі рідина, тому я не розумію як його можна висушити. Що буде коли ви захочете висушити чистий етиловий спирт? Він випарується і в посудині, де він знаходився, нічого не залишиться. Те ж саме станеться з токоферолом з тією різницею,
що оскільки токоферол малолеткий на це потрібно буде багато часу. Органічні рідини можна осушувати. Ця операція має на меті позбавити рідину від домішок води. При цьому ця рідина так і залишається рідиною тільки не містить більше води.